Liikunnan aloittaminen

19.10.2023

Vaikka monesti tieto liikunnan hyödyistä on hallussa, voi liikkeelle lähteminen olla vaikeaa. Ei kenties tiedä, miten liikkua, kuinka paljon tai liikunnalle ei tunnu löytyvän aikaa. Alla muutama vinkki näihin ongelmiin!

Kerrataan liikunnan hyödyt, jotta tiedetään miksi liikutaan:

  • Auttaa stressin hallinnassa ja ajatukseksesi terävöityvät
  • Parantaa unen laatua, jolloin nukut paremmin
  • Positiiviset vaikutukset itsetuntoon
  • Kasvattaa/ylläpitää luun vahvuutta / hidastaa luun menetystä iästä riippuen
  • Tasapaino ja muu toimintakykyyn liittyvä parantuu, jolloin arjen askareet hoituvat ketterämmin.
  • Parantaa huonontunutta sokeriaineenvaihduntaa, alentaa riskiä sairastua diabetekseen
  • Ennaltaehkäisee myös sairastumista mm. sydänsairauksiin, tuki- ja liikuntaelin sairauksiin, masennukseen ja joihinkin syöpiin, kuten rintasyöpään. 

Jotkin vaikutukset näkyvät heti, kuten vireystila kohoaa ja kivut saattavat lieventyä nivelten ollessa kimmoisempia. Muutaman viikon jälkeen ahdistus ja stressi lievittyvät. Kuukausien aikana voit huomata muutoksia kehonkoostumuksessa ja kunnossa. Pidemmän ajan jälkeen ennaltaehkäistään sairauksia ja joidenkin sairauksien lääkityksen tarve voi vähentyä. Tässä huomaamme, kuinka yhden treenin jälkeen fiilis on jo eri, mutta liikunta täytyy pitää säännöllisenä ja pitkäaikaisena saadaksemme erilaisia tuloksia. 


Mistäs sitten aloittaisi?

Tarkastele alkutilannettasi. Oletko arjessa passiivinen ja liikunta on jäänyt vähemmälle tai tuntuu ettei liikkumiselle jää arjessa aikaa. Lisäisin tällöin arkiaktiivisuutta ja hyötyliikuntaa, kuten kävellen kauppaan tai pyöräillen töihin. Tai tee kevyttä kotijumppaa arkisten askareiden lomassa. Pienillä teoilla on vaikutusta pidemmällä aika välillä. Ne ruokkivat motivaatioita ja voit ottaa seuraavan askeleen. Etsi itsellesi mieluinen liikuntamuoto. Kaikkien ei tarvitse heti suunnata kuntosalille tai lenkkipoluille juoksemaan. Kokeile esimerkiksi kotitreeniä tai käy kavereiden kanssa pelaamassa vaikka sulkkista tai tennistä. Kokeile erilaisia liikuntamuotoja, jotta löydät itsellesi sopivan. Sopiva liikuntamuoto on sellainen, jota sinulla tulee tehtyä. 

Tee suunnitelma kuinka paljon haluat liikkua viikossa ja mikä on tavoitteesi. Tämä vie tekemistäsi eteenpäin. Aloita maltilla ja lisää määrää/harjoitustehoa nousujohteisesti, jotta into ja mielekkyys pysyvät mukana. Maltillisella aloittamisella voit vaikuttaa muun muassa uuden tavan ylläpitämiseen tulevaisuudessa, ennaltaehkäisemään liiallista kuormitusta ja sen myötä sairastumista, joka keskeyttää treenaamisen. Aikatauluta treenit. Sisällytä ne arjen menoihin, jolloin treenit varmasti tulee tehtyä. Hyödynnä esimerkiksi lapsen harrastuksiin kuskaus treenaamalla siinä samalla itse. Sovi yhteistreenit esimerkiksi salille, jolloin livistäminen on vaikeampaa tai käykää päivän kuulumiset läpikaverin kanssa kävelylenkin yhteydessä. Mieti, miksi liikkuminen on aiemmin mahdollisesti keskeytynyt ja varaudu niihin tekemällä suunnitelma ylittääksesi esteen. 

Jos aloitat liikkumisen tauon jälkeen, muista siinäkin maltti. Tulokset kyllä tulevat nopeasti takaisin, vaikka ensimmäisellä treenillä se ei tuntuisi siltä. Nimittäin, jos on aiemmin esimerkiksi käynyt salilla, on pohja kunnossa tuloksien aikaansaamiseen parempi kuin ei ollenkaan. Lisää haastetta treeneissä asteittain. Luota prosessiin.


Liikunnan iloa toivottaen,

<3 Kristiina