Monipuolinen treenaaminen - mitä se tarkoittaa?

11.03.2024

Mitä se on ja miten monipuolistaa omaa harjoittelua?

Monipuolisella treenaamisella kuormitetaan kehoa ja kehon elinjärjestelmiä eri tavoin. Lihaskuntoharjoittelulla harjoitetaan tuki- ja liikuntaelimistöä, kestävyysurheilulla kuormitetaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Hermo-lihasjärjestelmää voi työstää esimerkiksi tasapainoharjoituksilla. Kun otetaan treenaamisessa huomioon koko kroppa jaloista yläkroppaan, monipuolistetaan omaa liikkumista. Monipuolisuus edellyttää riittävää määrää yhtämittaisesti.


Monipuolinen liikuntaohjelma koostuisi esimerkiksi reippaista kävelylenkeistä, punttien nostelemisesta salilla, kovetehoisemmasta palloilu- tai juoksutreeneistä sekä palauttavasta kehonhuollosta, kuten syvävenyttelystä. Useampaa harjoitusta voi sisällyttää yhteen treeniin. Kun menet kuntosalille ja pyöräilet aluksi, jonka jälkeen alkulämmittelynä teet liikkeitä, jotka harjoittavat tasapainoasi ja dynaamisia venytyksiä avaamaan liikeratoja, monipuolistat perus punttitreenaamista. Salilla tehdessäsi koko kropan treenin, jossa harjoitat jalkoja ja yläkropan lihaksia, monipuolistaa treenaamista verrattain, että treenaat ainoastaan yläkroppaa viikosta ja kuukaudesta toiseen. Treenin lopuksi venytettäessä lihakset lepopituuteen, lisäät huomaamatta venyttelyä viikkoosi.


Vinkki! Jos olet tottunut tekemään alkulämmittelyt treenistä toiseen samalla aerobisella laitteella, kannattaa laitetta vaihdella välillä. Näin saat monipuolistettua treeniä heti alkuun.

Kivoja treenejä

<3 Kristiina